Hoe wil je dat je uitvaart er uit ziet? Uitvaartverzorgingfriesland.nl

Laat je wensen vastleggen voor een uitvaart die bij je past

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is er gelukkig een kans dat je geneest. Maar soms is die kans op genezing er niet of niet meer en word je geconfronteerd met een naderend einde. Vaak staan mensen nog midden in het leven. Ze zijn getrouwd, wonen samen, hebben kinderen, familie, vrienden, werk… En deze mensen blijven straks achter.

Op zo’n moment staat de wereld op zijn kop, maar moet er ook heel veel geregeld worden. Vaak zullen mensen dit met hun partner en/of kinderen bespreken. Dat zullen moeilijke gesprekken zijn. Een dierbare gaat sterven en hoe bespreek je met hem of haar het naderende einde? Hoe bespreek je je eigen sterven?

Maar hoe moeilijk het ook is: het is zó belangrijk. Het is vaak zo dat, als mensen dit proces aangaan met elkaar, hen dit ook nader tot elkaar brengt. De mens die gaat sterven bereidt zich voor, samen met zijn of haar geliefden. Dit kan helpen bij het stervensproces, maar ook later bij het rouwproces.

Mogelijkheden bespreken
Sommige mensen zijn heel goed in staat om hun eigen uitvaart vorm te geven. Maar ook dan kunnen ze hulp gebruiken om bepaalde zaken te laten vastleggen of om een indicatie van de kosten te krijgen. Andere mensen zijn hiertoe niet in staat. Soms hebben zij geen idee van de mogelijkheden en willen zij daarover geïnformeerd worden. Of zij zijn niet in staat om in deze emotioneel zware periode het naderende einde en de uitvaart met elkaar te bespreken. En helemaal moeilijk is het als mensen er alleen voor staan, want wie zorgt er dan dat de uitvaart volgens hun wensen gaat verlopen?

Keuzes
De uitvaartleider regelt niet alleen een uitvaart, maar is er ook om deze van te voren te bespreken en te helpen bij het vormgeven van de uitvaart. Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet? Wil je gecremeerd of begraven worden? Wil je misschien een ‘groene uitvaart’? Moeten er rouwkaarten gemaakt worden en zo ja: wat moet erop komen te staan? Hoe ga je om met social media? Wie wil je dat er spreekt? En misschien wel het belangrijkste: welke rol speelt je partner en hebben de kinderen een actieve bijdrage en welke is dat dan?

De uitvaartleider helpt niet alleen om alles in kaart te brengen, maar wil ook inspireren, met als doel een uitvaart die bij je past en die eer doet aan de persoon die je was.